06 21224420
info@roki.nl
Maasstraat 1, 1972ZA IJmuiden

Rondzendbrief Sandra | Maart 2024 27 maart 2024

Beste allemaal,                                                                 Kerub,   Maart-2024

Zo na de kerstdagen en net voor het mooie Paasfeest is het hier rustig in huize Kerub. We hebben als volwassenen een behoorlijke griep achter de rug. Die was zo pittig dat we meerdere keer voor elkaar moesten werken. Maar ik ben trots op mijn collega’s want we lossen dit altijd met elkaar op.

Een andere school

De dagen bij Kerub zijn een stuk rustiger geworden sinds we een vrouw hebben die na schooltijd met de kinderen studeren. Voor de kinderen was het even wennen, want hierdoor moeten ze elke dag op school blijven tot 3 uur ipv 1 uur. Maar zodra ze thuis komen kunnen ze gelijk spelen, tenminste als ze kun best hebben gedaan op school. Zoniet, dan moeten ze thuis toch echt aan het werk. Het is hier echt heerlijk buitenspeel-weer, dus dan zitten zij binnen terwijl wij allemaal buiten fietsen, skeeleren, voetballen of trampoline springen.

Het was een goede keuze om de kinderen naar een andere school te laten gaan. We hebben goed contact met de meesters en de juffrouwen. Voor de kinderen is het goed dat ze klasgenootjes hebben. Nu hebben ze eigen vriendjes en vriendinnetjes. Soms hebben ze onenigheid met elkaar, maar daar leren ze weer een hoop van.

Ook zorg

Over een van onze meisjes uit de 1e groep hebben we grote zorg. Wij (leerkracht, psychologe, directrice, collega’s)zijn er nog niet over uit wat de oorzaak is. Ze heeft moeite met met volgehouden aandacht, geconcentreerd te werken maar het is een grillig en wisselend beeld. Soms weigert ze zowel op school als bij ons om te werken. Het is een heel rustig kind, ze kan uren kan spelen met poppen en klei en ze knutselt graag. Ze is zeer creatief en fantasierijk!  Ze communiceert wel, maar van wederkerigheid lijkt geen sprake. We kunnen haar soms motiveren door haar te belonen, straffen of boos worden werkt niet.  Ze is erg zelfsturend en kan als ze zelf wil taakgericht en nauwkeurig werken. De meeste van de volwassenen zien haar gedrag als een spelletje, maar ik niet. Dit meisje komt uit een zeer gecompliceerd gezin, de gezinssituatie is daar soms echt hartverscheurend. Zelf denk ik dat zij  dit gedrag als bescherming  heeft aangeleerd, zodat zij de touwtjes in handen houdt.  Het is een uitdaging om rustig te blijven en geduld te hebben. Bij de psycholoog heeft ze het naar haar zin, logisch omdat ze daar dingen doet die ze leuk vindt: spelen! Ze is dan coöperatief waardoor de psychologe een ander beeld heeft en helaas vooralsnog geen redenen om haar nog verder te laten onderzoeken. Willen jullie haar, en ons, in gebed brengen bij de Here?

Onze jongsten

De twee jongste kleuters doen het goed op school. Tussen die twee is de rivaliteit zeer groot. Wat ook wel begrijpelijk is omdat Tomika voor een hele lange tijd ons kleintje was. De kleine Krisztián, die er daarna bijkwam, is een echte streber! Hij doet hard zijn best om niet de kleinste te blijven. Hij heeft geleerd om te fietsen, omdat Tomika dat al heel lang doet.

Krisztián heeft heel wat moeten oefenen, maar ja hoor, hij fietst. Tomika is alleen wel zo slim dat hij nu allerlei kunstjes doet op de fiets van onze 13 jarige!! Dit is echt nog te hoog gegrepen voor Krisztián.

Tomika zal in september naar school gaan. Op de kleuterschool is hij met sprongen vooruit gegaan, wat wij thuis ook heel goed merken. Hij is echt kleuter-af en het is tijd voor hem om naar school te gaan. Wij hadden voor de kerst echt onze twijfels of hij er wel aan toe zou zijn om naar school te gaan. Maar volgens zijn eigen zeggen is hij al bijna een volwassen man, omdat zijn haartjes op zijn armen al niet meer doorzichtig zijn, maar donker beginnen te worden!! 😊

Op bezoek in Nederland

Wij, als gezin, hopen in April voor 2 weken naar Nederland te komen. We mogen dan vieren dat mijn ouders alweer 50 jaar getrouwd zijn met elkaar. Wij kijken er erg naar uit. Nu de transporten vanuit Nederland helaas zijn gestaakt door problemen bij de grens missen wij vooral de overheerlijke hagelslag en pindakaas. Wij gaan dus dubbel genieten van ons verblijf in Nederland: als familie bij elkaar en genieten van al die lekkernijen in Nederland.

De gevolgen voor Kerub van het staken van de transporten zullen ook groot zijn. De kleding die de kinderen dragen is voor 95% afkomstig uit Nederland. Op dit moment teren we nog op wat we hebben, maar in de toekomst zal dit grotere uitgaven gaan betekenen, omdat we de kleding voor de kinderen uit de winkel zullen moeten kopen. Dit zal een grote uitgave worden en behoorlijk tijdrovend! Maar laten we het eerst maar voor onze God neerleggen! We merken elke keer weer dat Hij voorziet, Hij laat ons niet alleen. Hij wil dat wij het goed hebben, want Hij is onze liefhebbende Vader!

Vriendelijke groet,

Gyurika, Barbi, Elena, Krisztina, Lórika, Gábici, Katika, Beáta, Zsoltika, Tomika en Krisztián.

Attila, Sandra, Anna, Róbert en Júlia.