06 21224420
info@roki.nl
Maasstraat 1, 1972ZA IJmuiden

Kindertehuis Kerub

Kindertehuis Kerub is medio 2015 gestart met 15 kinderen. Het bevindt zich in de landstreek Transilvania in het dorpje Abod, ten noorden van Makfalva.

ROKI 04 activiteiten met de kinderen van Kerub
website 1 huize Kerub
website 10 genieten onderwijs via Kerub

Over Kerub

In de landstreek Transilvania in Roemenië ligt het dorpje Abod, ten noorden van Makfalva. Dit dorpje Abod is zo’n dorpje twee kilometer van de doorgaande weg. Tegenover de Hervormde dorpskerk stond een leegstaande grote woning met een directe verbinding met de basisschool. De woning is inmiddels verbouwd zodat er meerdere kinderen kunnen wonen. Er zijn slaap- en verblijfplaatsen gemaakt. Vooraan het terrein is een klein huis, dat dient als keuken en eetkamer. Buiten is een groot terrein om te spelen en te verblijven in de rustige natuur. In dit huis start Kerub medio maart 2015 met 15 kinderen. Het doel is dit uit te breiden tot 30 kinderen. Kerub heeft bewust voor een dorpje op het platteland gekozen omdat de kinderen hier in hun eigen omgeving worden opgevangen en laagbloeiers ook een kans krijgen zich te ontwikkelen en ten minste te leren lezen en schrijven. Ook zijn de kosten voor levensonderhoud veel lager op het platteland.

Voor wie is Kerub bedoelt?

Kerub is er voor kinderen die thuis geen eerlijke kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Vaak zitten deze kinderen in een vicieuze cirkel van armoede. Kerub wil deze kinderen ondersteunen maar is nadrukkelijk geen verplicht opvanghuis voor uit huis geplaatste kinderen. De ouders blijven verantwoordelijk, maar de kinderen wordt een kans op een goede opleiding geboden. Kerub biedt hen basisonderwijs in Abod aan in samenwerking met de basisschool. Het voortgezet onderwijs kan in Makfalva worden gevolgd en wordt vanuit Kerub gefaciliteerd.

Wanneer jongeren voldoende capaciteiten hebben om te studeren wordt er in samenwerking met het internaat Lidia Home waarmee Kerub een hechte band heeft, een studiemogelijkheid geboden.

De opvoeding

Alle kinderen worden nadrukkelijk opgevoed met werken in de groentetuin en het verwerken van de landbouwproducten. Ze leren koeien, varkens, kippen en dergelijk klein vee te verzorgen. Dit zorgt ervoor dat de kinderen niet vervreemden van de omgeving en ook een toekomst kunnen opbouwen in het dorp waar ze vandaan komen.

Kerub kiest er nadrukkelijk voor een christelijk tehuis te zijn. Vanuit deze overtuiging wil zij de kinderen opvoeden en begeleiden.

Adres : Kerub Egyedül, com. Ghindari, cod. 547266, Sat. Abud nr.48, Jud. Mures, Romania