Beschrijving: Beschrijving: logo_Roki_222x71RONDZENDBRIEF VAN SANDRA

 

Maart 2015

 

Hier is het al heerlijk lenteweer, als het dus even kan zijn we buiten, als gezin, in Lidia Home, maar ook is er veel buiten te doen in Abod, waar we volop bezig zijn om het nieuwe tehuis Kerub klaar te maken voor de opening. Het opgewekte weer geeft ons weer nieuwe energie om er volop tegenaan te gaan.

LIDIA HOME: In Lidia Home draait het alledaagse leven zoals het tot nu toe ging, met zijn ups en downs. Vierentwintig uur werken is handig met 3 kinderen thuis, want zo hoeven ze maar een keer in de 3 dagen op naschoolse opvang te blijven en 's avonds zijn ze gewoon met papa thuis. Voor mijzelf is het soms wel eens vermoeiend, want even je bed in duiken als je thuis komt is niet mogelijk, want Jlia van 2 jaar, loopt hier dan nog rond. Anna en Rbert zijn dan nog tot 12 of 1 uur op school. 's Avonds dus gelijk met de kinderen naar bed.

 

In Lidia Home zijn we hard bezig met renoveren. Dit geeft aardig wat rommel, rondom en in het huis, maar het huis knapt zo aardig op. Sinds een maand hebben we de meiden naar boven verhuisd, waar nu 3 nieuwe douches zijn. Hiervoor woonden de jongens boven, een heel verschil. Als je nu boven komt ruikt het er naar verschillende deo geuren, zie je meiden kleuren en het is er toch even wat schoner dan voorheen. Beneden hebben we sinds een week het voorste gedeelte van het huis terug gekregen. Deze hadden we verhuurd aan het bejaardenhuis, onze buren. Ze gaven als huur onze dagelijkse warme maaltijden voor de kinderen. Nu we het voorste gedeelte terug hebben gekregen, hebben we ook een eigen kokkin. De kinderen zijn erg blij hiermee, want ze waren niet gecharmeerd van het menu van het bejaardenhuis. Nu kunnen ze zelf ook wat inbrengen wat er op het menu komt.

 

Nu we een groot stuk huis erbij hebben zullen we tot aan september vol met kinderen komen. Dit betekent 20 kinderen. Nu zijn we met 15 kinderen. Twee van onze kinderen wonen bij een gezin, waar we ontzettend blij mee zijn, omdat de jongste speciale hulp nodig had. Het gaat goed met hen. En van de meiden is terug bij haar oma, helaas, want ze was een meisje die ambities had en makkelijk was om mee te werken.

 

De jongens zijn tegenwoordig druk bezig met allerlei kunstjes te leren, die ze eerst op YouTube grondig hebben bestudeerd.....je houdt soms je hart vast als je ze een salto in de lucht ziet doen of op de rand van de tafel een 'bananen handstand' doen. Het gebeurt vaak genoeg dat het niet helemaal goed gaat en een van de acrobaten weer eens een groot ei op het hoofd heeft, maar ik denk dat we tot nu toe blij mogen zijn dat het 'alleen maar' een ei is en niets ernstiger!

 

Ook hebben we een nieuwe leraar, die na afloop van school studeert met de kinderen. De kinderen hadden erg veel moeite om hem te accepteren, maar nu gaat het redelijk. Hij is namelijk erg streng. Wij als volwassenen zijn daar blij mee, maar jongens in de leeftijd van 10/14 jaar houden meer van vrijheid. Gelukkig lijken ze hem nu geaccepteerd te hebben.

 

Project Kerub. Het nieuwe tehuis in Abod. Het huis begint nu klaar te komen voor bewoning. Hopelijk kunnen we volgende week grondig gaan schoonmaken en het huis inrichten. De week daarna hopen we er 5 kinderen te brengen. Helaas zijn er nog veel gezinnen die hulp nodig hebben. Veel kinderen leven in hopeloze situaties, sommige bij liefdevolle ouders, maar ouders die geen stabiele toekomst kunnen geven, maar ook kinderen die ouders hebben die alleen maar aan de kinderbijslag denken en bang zijn voor wat het 'dorp' van ze zouden zeggen als ze hun kinderen bij ons laten wonen. We geven ze duidelijk aan dat het om een internaat gaat, wat betekent dat ze het weekend en de vakantie eventueel gewoon naar huis kunnen. De kinderen worden nooit bij ons geplaatst via de kinderbescherming, dus afgenomen van de ouders. Toch zijn er 2 gezinnen (n gezin met 4 en n met 3 kinderen) waar de kinderbescherming al op de stoep staat om de kinderen af te nemen. Als de ouders de kinderen bij ons laten wonen, blijven ze in het ouderlijk gezag, de kinderbescherming laat ze dus met rust, maar zo niet, dan worden ze uit het ouderlijk gezag gezet en zijn de kinderen van de staat. Hier hebben de ouders niks meer te zeggen over hun kinderen. Helaas, zelfs met deze dreiging boven hun hoofd, willen ze hun kinderen niet laten wonen in Kerub. Op zulke momenten zou je ze door elkaar willen schudden, want het is o zo belangrijk dat de ouders in het leven van de kinderen blijven, maakt niet uit wat voor ouders ze zijn. Ze hebben een band met ze en zij zijn hun wortels! Wij leren ze de dingen aan die ze thuis niet meekrijgen, zodat ze later op eigen benen kunnen staan, al is dat thuis bij hun familie of totaal op eigen houtje. Hopelijk gaan de ouders op tijd inzien dat Kerub zo slecht nog niet is. Daarom willen we zo snel mogelijk starten, zodat de ouders kunnen zien waar het eigenlijk echt om gaat. De officile opening is op 2 april. We hebben 2 pittige tantes die als opvoeders zullen werken. Hun hart ligt bij de kinderen en ze zijn allebei al oma (ze zijn net boven de 50). Zelfs n van hun mannen is actief aanwezig rondom het huis, wat voor ons een grote hulp is, want mankracht is toch echt wel nodig. Per april komen er 2 meiden wonen van 9 en 11 jaar en een jongetje van 5 jaar. De andere 2 meiden zullen in de zomervakantie komen, want eerst maken ze hun school af waar ze nu wonen. Helaas is vaak de alcohol de reden waarom het thuis niet goed gaat of omdat er gewoon geen werk te vinden is in de omgeving voor de ouders. Door deze moeilijkheden gaan vele ouders drinken.

 

Zo dit was in een notendop wat er zoal draait hier in het oosten. Het staat in de planning dat Jlia, Edit (directrice Lidia Home en Kerub) en ik naar Nederland komen. Voor Edit is dit de eerste keer. We komen om aanwezig te zijn op de jaarlijkse Wilnisse rommelmarkt, waar de opbrengst voor het nieuwe tehuis Kerub zal zijn. We zijn daar zo ontzettend dankbaar voor! Het geeft moed om het werk voort te zetten, want er staan vele mensen achter ons. Niet alleen financieel is dat nodig maar vooral in gebed. Ik zou jullie willen vragen te bidden voor die kinderen die God bij ons in het tehuis Kerub wil zien en dat wij inzien wat Gods wil is. Ook voor Lidia Home waar de kinderen op tienerleeftijd zijn en het niet altijd even gemakkelijk is om rustig te blijven naast hen en hun fratsen. Ook voor het bestuur van Stichting Roki, dat ze wijsheid mogen ontvangen van God en energie om verder te werken voor Roemeni, waar hulp nog steeds hard nodig is.

 

Met vriendelijke groet,

Ook namens de kinderen en werkers van Lidia Home en Kerub,

Fekete, Sandra

MCF_4905

 

Het adres van Sandra is: Giften blijven welkom op
Corunca 165 bankrekening
Jud. Mures 547367
NL73 RABO 0135275717
Romania t.n.v. Stichting ROKI
E-mail: te Wilnis
sandrafekete78@gmail.com Correspondentieadres
Trilgras 25, 3648 JC Wilnis
mail: contact@roki.nl

 

Het adres van het kindertehuis is:
Lidia Children Home
Str. Mihai Eminescu 30
Tirgu Mures
Romania 4300
tel.nr. 00 40 265 21 43 61
fax nr. 00 40 276 21 49 10
e-mail: lazarenumcopii@yahoo.com

 

 

Stichting ROKI heeft een eigen website : www.roki.nl.

Giften via de Stichting ROKI zijn aftrekbaar van de belasting als gift voor een goed doel.

 

Help ons helpen