Beschrijving: Beschrijving: logo_Roki_222x71RONDZENDBRIEF VAN SANDRA

 

Juni 2012

 

Beste familie, vrienden, kennissen en meelezers,

 

Na een zeer lange periode kan ik eindelijk weer eens een Rondzendbrief schrijven over het reilen en zeilen in Lidia Home. Er is in de tijd dat ik weg ben geweest heel wat veranderd!!
- Van de oude generatie zijn alleen H.J (alweer 20 jaar) en Sz.I (18 jaar) nog bij ons. Ook H.J (22 jaar), die op een doveninstituut in Cluj zit, woont in de vakanties nog bij ons. Vorige week hebben we afscheid moeten nemen van M. I (18 jaar). Helaas is hij bij zijn vader gaan wonen en heeft nog geen werk. We hebben deze beslissing moeten nemen omdat M.I niet naar school ging, geen werk kon behouden en aan de drugs is, waardoor hij verschillende malen gestolen heeft van het tehuis. Officieel is hij nog op papier bij ons, maar zodra de kinderbescherming zijn papieren ondertekent, staat hij officieel op zichzelf. We zullen hem blijven volgen, maar hij moet zelf zijn leven op de rails proberen te krijgen. Het doet pijn, want het is een slimme jongen, met een gouden hart. Zelf heb ik het idee, dat zijn dyslectie hem deze richting heeft geduwd. Hij heeft het er altijd moeilijk mee gehad, lezen kan hij maar amper, terwijl hij wel in een speciale klas heeft gezeten met soortgelijke kinderen.
- P.M (22 jaar) en H.I (20 jaar) wonen met zeer veel succes op zichzelf. P.M. komt nog dagelijks in het tehuis, helpt ons erg graag met de kleintjes. In de zomer willen we haar dan ook een soort contract aanbieden dat ze in Lidia Home kan werken, zodat ze werk doet dat ze leuk vind en waar ze goed in is. De rest van de nieuwe groep zijn:
- B. (13 jaar) Ze doet het uitstekend op school en is een grote hulp voor ons. Zodra ze in huis is, is ze actief en doet ze gezellig mee. Ze komt van een ander tehuis niet ver van de stad, samen met de andere 2 tienermeiden. Ze zijn hier om te studeren en gaan vaak het weekend naar huis, want de omstandigheden zijn daar zo, dat ze wel naar huis kunnen.
- I. (14 jaar) Weinig op aan te merken. Ze moet wel haar best doen op school, maar ze redt zich wel. Ze is minder actief dan B. maar zodra je haar vraagt te helpen doet ze het wel. De taken, die je aan haar geeft, doet ze uitstekend en je kunt haar met een gerust hart alleen laten! Ook zij komt het andere kindertehuis, niet ver van de stad.
- H. (13 jaar). Een meid waar je van op aan kan. Gaat graag naar school, alleen heeft ze een hekel aan Roemeens (het tehuis waar deze meiden uit komen, staat in een Hongaars dorp, waar geen tot weinig Roemeens wordt gesproken). Hierbij heeft en hebben zij extra hulp. Ze kan goed om gaan met het zakgeld dat ze krijgt, wat een voor ons een goed teken is.
Dan heb je het gezinnetje van 6 kinderen:
- De oudste E. (13 jaar) Zij zorgde thuis voor al haar andere broertjes en zusjes. Dit kan je nu nog erg goed merken, vooral naar het kleinste broertje toe is ze nog erg zorgzaam, soms een beetje te. Ze moet goed haar best doen op school om mee te komen, maar ze zal het wel redden. Ze is een vrolijke opgewekte meid.
- De oudste jongen A. (11 jaar) is een duidelijk aanwezige jongen, die meestal een behoorlijke grote mond heeft, maar een klein hartje. Vooral als je hem complimenten geeft, is hij net een klein ventje die de hele dag rond je blijft hangen. Hij zit sinds kort op Judo, waar hij leert omgaan met zijn agressiviteit.
- Dan komt J. (9 jaar) Dit is een stille, maar slimme, jongen. Hij fietst het liefst de hele dag. Op school gaat het goed. Thuis is hij een van de weinige jongens, die zijn taken uitstekend doet….zelf een beetje te precies. Ook J. zit sinds kort op Judo, dat vind hij erg leuk om te doen.
- Dan komen de ‘kleintjes’ om te beginnen met Sz. (6 jaar) is een heerlijk ventje. Hij zit nog op de kleuterschool. Is een lekker vrolijk, vriendelijk ventje. Erg leergierig. Ook hij fietst heel wat kilometers per dag.
- L. (4 jaar) is een lekker pittig, eigenwijs meisje, die weet wat ze wil. Helaas heeft ze een spraakgebrek en kan je haar amper verstaan. Ze gaat hiervoor naar logopedie. Verstandelijk is ze zeer pienter en is ook heerlijk vrolijk en een echte meid (jurken, strikjes, haarklipjes)!!
- Dan de laatste van de familie. N. (3 jaar) is ontzettend klein voor zijn leeftijd en gedraagt zich er vaak ook zo naar. Omdat hij de bescherming heeft van al zijn andere broers en zussen is hij een beetje ‘achter’ in zijn sociale gedrag. Hij lijkt in zijn gedrag nog maar 2 jaar. Maar zodra hij het woord neemt, dan merk je wel, dat je niet te maken hebt met een 2 jarig ventje!! Hij is ook een vrolijke jongen die één van onze goede eters is….heerlijk om te zien!!
Dan hebben we verder nog twee broers;
- De oudste Sz. (13 jaar) een iets wat achter de ellebogen jongen, maar zodra je hem door hebt stopt hij er wel mee. Hij is erg stil en kan gewoon maar wat voor zich uit staren. Hij is zeer pienter, maar van naar school gaan moet hij niets weten en spijbelt dan ook heel wat af, helaas voor hem, want hij kan het ver maken als hij er wat voor zou doen (dus gewoon op school blijven!)
- De jongste van de twee broers: L. (11 jaar). Is erg klein voor zijn leeftijd en is nu de medische molen in gegaan voor verdere onderzoeken. Zijn borstbeen lijkt niet mee te groeien, net als andere belangrijke botten in zijn lichaam. Helaas betekent dit dat hij vaker in het ziekenhuis verblijft. Gelukkig ziet hij het nog positief in en gaat nog graag een paar daagjes het ziekenhuis in. Voor de rest is hij een zeer leergierig ventje, maar helaas blijkt uit meerdere testen, dat hij een zeer lage IQ heeft. Dit is goed te merken in zijn schoolwerk. Hij doet er wel zijn best voor om bij te blijven, maar of hij het gaat redden weten we niet.

Sinds een maand hebben we er 2 nieuwe meisjes bij. Dit heeft voor veel opschudding gezorgd in Lidia Home, omdat we niet hadden gedacht wat voor een meisje de kleinste was. Maar laten we beginnen met de oudste:
- E. (5 jaar) Omdat ze tot nu toe bij Roemeense pleegouders heeft gewoond spreekt ze nog geen Hongaars (voertaal in Lidia Home). Haar ouders zijn Hongaars, dus is het geen probleem dat ze nu over moet gaan op een andere taal. Toch is het voor haar niet makkelijk, ook niet omdat ze nog niet geaccepteerd wordt door de anderen van de groep. Ze is dan ook een verradertje en klikt de hele dag. Ook is ze vaak gemeen tegen de andere kinderen en tja, daar ga je ook geen vrienden mee maken. Toch kan ze ook erg lief zijn, houdt ze ontzettend van kleuren (liefst een heel tekenblok per dag!!). Ze vindt het jammer, dat ze nog niet naar de kleuterschool kan. Dit omdat het nog maar 4 weken is en dan hebben ze 3 maanden vakantie en omdat E. nog geen Hongaars spreekt en dat toch wel handig is als ze op een Hongaarse groep zou worden geplaatst.
Dan de jongste van de twee meiden:
- D. (3 jaar). Het is moeilijk om over haar te schrijven. Ze voldoet absoluut niet aan een 3 jarige, behalve dan haar lichaamsbouw. Ze kan nog niet praten, niet zindelijk en is zeer agressief. Ze lijkt niet te kunnen horen, tenminste zeer weinig. Als ze alleen is kan ze goed spelen, vooral met een pop en wat kleertjes. Maar zodra er andere kinderen in de buurt zijn begint ze hen te omhelzen, maar doet dat met zoveel kracht, dat de ander geen adem meer kan halen. Je moet dus altijd in haar buurt zijn. Ook kan je haar tijdens het inslapen niet alleen laten, want ze gaat niet uit zichzelf slapen. We hebben haar een keer haar gang laten gaan tot een uur of 2 in de nacht. Viel daarna in 1 minuut in slaap. Het is erg zwaar om D. in de groep te hebben omdat er veel onbegrip is naar haar toe, maar ook omdat we nog niet precies weten hoe we met haar om moeten gaan. Ze gaat binnenkort de medische molen in. Later zal beslist worden of haar plek bij ons is of dat ze toch naar een ander tehuis moet. Dit is geen leuk vooruitzicht en we vragen aan jullie voor haar te bidden. Ik vraag me af wat God met haar wil en wat Hij van ons vraagt…..! Hij heeft haar niet voor niets op ons pad gebracht!
- Nou dit zijn dus de kinderen, tieners van Lidia Home. Het is verder een rustige groep, die goed bij elkaar passen (nog even de laatste 2 meiden niet meegerekend). Het is leuk om te werken, maar vraagt wel een hoop van me. Dit komt natuurlijk niet alleen door de groep, maar ook omdat ik zwanger ben. We verwachten ons kleintje in november. Anna is ontzettend geďnteresseerd in haar ‘zusje’. Ze verwacht een zusje, want die heeft ze nog niet. Toen we haar uitlegden dat Róbi nog geen broertje heeft, was ze lichtelijk in de war. Anna is nu vaak ook ‘in verwachting’ maar haar baby hoeft niet zo lang in haar buik te wonen, hoor, want die eet heel veel en daar wordt de baby heel groot van en dan wordt de baby geboren….(volgens Anna). Verder gaat ze naar de kleuterschool, waar ze nu vloeiend Hongaars spreekt. Helaas voor mij wil ze absoluut geen Nederlands met mij praten want volgens haar is dat allemaal veel te ingewikkeld……tja.
- Róbi. Hij is nu echt een ventje van 2, dus ik zeg ‘NEE’ en ‘IKKEZELLUF’ (alles zelf doen). Hij zou graag ook op de kleuterschool blijven, maar doordat hij nog niet zindelijk is, kan hij helaas nog niet. Hier is trouwens de peuter/kleuterschool in één. Wel hebben we met de juf afgesproken, dat hij waarschijnlijk per september wel mag, omdat het ‘niet zindelijk zijn’ een medische achtergrond heeft. We zullen wel zien, want in november verwachten we de kleine en waarschijnlijk blijf ik dan weer twee jaar thuis. We zullen tegen die tijd wel zien wat we met Róbert doen. Verder gaat het met zijn gezondheid goed. Hij groeit als kool (eet dan ook voor twee, de warme maaltijd dan). Helaas heeft hij nog zeker 4 tot 6 poepluiers op een dag, dat zeer geďrriteerde billen geeft. We hebben het potje klaar staan, maar hij is er absoluut niet klaar voor. Hij huilt en is helemaal van slag zodra we hem erop zetten. Er zijn bepaalde dingen die, als hij die eet, opstoppingen geven, maar gelukkig hebben we nog maar twee keer hoeven te spoelen. Over 2 weken zal het een half jaar zijn dat Róbi zijn laatste operatie heeft gehad. Wat lijkt dat weer lang geleden. Soms kom je iets tegen, waardoor je herinnert wordt aan de tijd, die achter ons ligt en moet je weer even stilstaan bij het feit, dat God ons een klein wondertje heeft gegeven. Sommige mensen om ons heen verklaren ons voor gek dat we nogmaals in verwachting zijn. Maar ik geloof niet dat zij doorhebben dat wij door deze tijd vooral RIJKER zijn geworden en niet armer!! Natuurlijk bidden we, dat onze nieuweling gezond mag zijn, maar we zijn absoluut niet bang wat de toekomst betreft, want wat er ook mag gebeuren we weten nu absoluut zeker dat GOD naast ons zal zijn, in alles.
Hartelijk bedankt voor jullie gebeden. Ik heb jullie nu voorgesteld aan nieuwe kinderen. Ik wil jullie vragen het jullie taak te laten zijn voor hen te bidden, ze hebben het hard nodig. Ook voor de werkers, het is geen gemakkelijke taak die ze hebben. Ook bedankt voor alle goederen, kleding en speelgoed. Dankzij het transport hebben we nu een speelgoedkast met mooi speelgoed en de kinderen zien er mooi gekleed uit!!

 

Hartelijke groeten,
Sandra Fekete

 

Het adres van Sandra is:                       Giften blijven welkom op
Corunca 165                              bankrekening 1352.75.717
Jud. Mures 547367                                t.n.v. Stichting ROKI
Romania                                              te Wilnis
E mail:                                      Correspondentieadres
sandravanrijssel@yahoo.com                  Trilgras 25, 3648 JC Wilnis
                                                                  tel
0297-282022
                                                                  e mail :
vanrijssel@hetnet.nl

Het adres van het kindertehuis is:
Lidia Children Home
Str.
Mihai Eminescu 30
Tirgu Mures
Romania 4300
tel.nr. 00 40 265 21 43 61
fax nr. 00 40 276 21 49 10
e-mail :
lazarenumcopii@yahoo.com

 

Stichting ROKI heeft een eigen website : www.roki.nl.

Giften via de Stichting ROKI zijn aftrekbaar van de belasting als gift voor een goed doel.

 

Help ons helpen