logo_Roki_222x71RONDZENDBRIEF VAN SANDRA

 

April 2010

 

Beste familie, vrienden en kennissen,

 

Sinds de laatste rondzendbrief is er eigenlijk weinig veranderd rond Lidia Home. De tieners gaan dagelijks naar school, tenminste de meeste, sommige spijbelen meer dan dat ze op school zitten. We hebben nu nauw contact met de scholen, zodat al de absent uren doorgegeven worden. Het aantal gespijbelde uren, zijn het aantal dagen dat je in je kamer zit. Voor sommige was dit even slikken en zijn daarna met regelmaat naar de lessen gegaan, maar er zijn er twee bij die regelmatig meerdere dagen op hun kamer zitten. Ik heb het wel over meerdere dagen…één van de twee had in 1 maand tijd 72 uur gespijbeld….dus 72 dagen op z’n kamer!?!? Daar moesten we dus even voor gaan zitten, want als hij zich dan wilde verbeteren, dan waren we al heel wat weken verder. Dus hebben we de regel gesteld, dat je kon werken om er een dag vanaf te halen. En omdat er bij ons thuis heel wat werk verricht moest worden, heeft hij heel wat dagen bij ons gewerkt. Gelukkig is hij een goede werker en heeft hij goed contact met Attila (mijn man), anders had ik mooi met hem gezeten. Hij heeft heel wat zaterdagen gewerkt en omdat er bij ons een hele dag gewerkt wordt, waren dat er meer dan afgesproken 3 uur werken, zo werd er vaak voor één zaterdag twee dagen van zijn kamerarrest gehaald. Hij deed tenminste ook nog wat nuttigs, zoals houthakken (hij is daar echt goed in!!) en het sjouwen van stenen tot en met auto’s wassen. Ja, meervoud want de meeste collega’s vonden één auto wassen een beetje weinig om dan een dag ervan af te halen, zo moest hij dus twee auto’s wassen om een dag kwijt te raken. Daarom hebben we dus zelfs bij de buren om hun auto gevraagd, zodat hij weer een dag minder hoefde te zitten.

Voorheen kwam hij ook vaak bij ons werken om wat bij te verdienen, maar nu kreeg hij behalve eten en drinken niks. Daar baalde hij wel van.

Of hij ervan geleerd heeft? Eh…ik weet niet, de volgende maand had hij weer 27 uur gespijbeld, maar ja, hij heeft het wel meer dan gehalveerd! Volgens hem kan je hem blijven straffen want hij gaat daardoor toch niet naar de lessen, want daar heeft hij gewoon geen zin in. Tja!?!?!

 

Ondertussen hebben we wel weer een jongen minder. Hij (V.I. 19jr) woonde in het zelfstandig woonproject achter ons huis. Ze moeten daar zelf inkopen doen, wassen, schoonmaken en soms zelf koken. Hij heeft een baan als klusjesman bij een organisatie en hij kon er ook komen wonen. Hij had daar wel zin in, want hij was al die regeltjes, die er waren in Lidia Home, wel zat. Natuurlijk houden we nauw contact met hem, maar hij doet het prima. Bij deze organisatie koken ze ook, dus hij eet goed, gewoon met de rest mee.

 

Eén van de andere jongens (S.A. 20jr.), die in het zelfstandig woonproject woont, gaat ook verhuizen. Enkele collega’s hebben daar meer moeite mee, want hij gaat gewoon met wat jongens in een flatje wonen. Hij heeft sinds enkele maanden een baantje, waar hij zelf de huur van zou kunnen betalen. Verder heeft hij altijd in de ‘verkoop’ gezeten, al moesten we nooit vragen waar hij het vandaan haalde. Nu doet hij aan verkoop van merkkleding via internet, andere keren knapte hij fietsen op, repareert hij computer/printers etc. Hij verdient hiermee aardig wat, maar het is geen stabiel inkomen. Ook blijft Lidia Home hem financieel steunen en blijft hij kleding en andere goederen, zoals wasmiddel, bloem, olie etc. via het tehuis krijgen, net als de meeste jongeren, die het huis vrijwillig verlaten. Omdat hij ook doorstudeerde, maar zijn studie het jaar heeft laten invriezen, zoals ze dat hier noemen, zien mijn collega’s er weinig goeds in dat hij bij ons vandaan gaat. Hij zou hierna nooit meer beginnen aan zijn studie, denken ze. Ik weet het niet. Hij heeft een eigen wil, al zou hij bij ons blijven, dan kunnen we hem er toch niet toe zetten om zijn studie af te maken, als hij daar geen zin in heeft. Hij is altijd een jongen geweest, die wist wat hij wilde en het ook in praktijk bracht. Ik vertrouw erop, dat hij weet wat hij doet en dat hij aan de bel trekt als dat nodig is. Sinds zijn plannen belt hij mij regelmatig op om advies, wat hij niet gemakkelijk vindt, maar toch doet. Ik was voorheen zijn ‘vervangend moeder’ (die de zorg voor hem had). Fijn om hem zo weer een beetje ‘terug’ te zien komen. Hij heeft een steun in de rug nodig, hopelijk dat hij het zo gaat redden. Hij heeft uw/jouw gebed hard nodig.

 

Zelf werk ik niet meer, want ik kon meer niet dan wel werken. Wel ga ik 2 keer per week naar Lidia Home, zolang het nog kan. Begin mei verwachten we ons tweede kindje, vandaar.

Ook moesten we in ons huis alle elektriciteit bedrading vernieuwen, omdat de oude vaak kortsluiting gaf, omdat die versmolten en zelfs 2 keer de vlam uit het kastje schoot. Dus we moesten er echt aan geloven! Wat een bende zeg, maar nu ziet ons huis er weer redelijk uit. Ze moesten namelijk al de nieuwe bedrading met contactdozen in de muur maken, dus werd er geboord, gebeiteld etc. Daarna moest natuurlijk alles dichtgemaakt en de muren geverfd worden. Gelijk hebben we onze oude ramen kunnen vervangen door dubbelglas ramen (de oude waren ook dubbel, maar dan dubbele ramen, kozijnen dus op de oude manier, waardoor veel warmte hierdoor verloren ging). Nu zitten we in de grote schoonmaak, tenminste ik dirigeer en anderen doen het voor mij, want die buik zit wel heel erg in de weg! Dus wij doen echt aan de grote schoonmaak voor de Pasen!!

 

Zoals u ziet is er weinig veranderd. Het tehuis gaat door, de jongeren worden zelfstandig, maar daar doen we het werk ook voor. We zijn ontzettend trots op de twee jongens en hopen dat er snel meerdere zullen volgen. Dit is een hele gezonde manier om het huis uit te gaan…om zelfstandig te gaan wonen. Laten we voor deze twee jongens in het bijzonder bidden, zodat ze niet alleen de weg naar zelfstandigheid zullen vinden maar ook de weg naar HEM!

Ook voor de rest van de jongeren zou ik u/jouw willen vragen te blijven bidden.

 

De hartelijke groeten van ons allemaal,

 

Sandra.

 

Het adres van Sandra is:                   Giften blijven welkom op

Corunca 165                                     bankrekening 1352.75.717

Jud. Mures 547367                           t.n.v. Stichting ROKI te Wilnis

Romania                                           Correspondentieadres:

E-mail:                                             Trilgras 25, 3648 JC Wilnis

sandravanrijssel@yahoo.com            telnr. 0297-282022

         E-mail : contact@roki.nl

Het adres van het kindertehuis is:

Lidia Children Home

Str. Mihai Eminescu 30

Tirgu Mures

Romania 4300

tel.nr. 00 40 265 21 43 61

fax nr. 00 40 276 21 49 10

E-mail : office@lazarenum.ro

 

Stichting ROKI heeft een eigen website : www.roki.nl.

Giften via de Stichting ROKI zijn aftrekbaar van de belasting als gift voor een goed doel.

 

Help ons helpen