RONDZENDBRIEF VAN SANDRA

 

September/oktober 2007

 

Beste familie, vrienden en kennissen,

 

Met een heerlijke vakantie in Nederland net achter de rug, van veel zien en uitrusten, maar weer eens gaan zitten om jullie op de hoogte te houden van het reilen en zeilen van Lidia Home.

Het terug komen in Lidia Home was wel even wennen, vooral omdat precies in die week er een grote verhuizing plaats vond. Laat ik bij het begin beginnen. In de vorige brief heb ik jullie verteld over de veranderingen in het tehuis. Deze zijn in volle gang.

 

Helaas kunnen we het geld niet bij elkaar krijgen om de oudere kinderen in een apart flatje te laten wonen. Daarom hebben we als oplossing bedacht de oudere meiden,  R.(15jr),  Gy.(18jr) en M.(18jr) naar boven te laten verhuizen. Een deel van ons huis bestaat uit twee etages, de boven verdieping werd vooral gebruikt als studeerruimte, kantoor en woongedeelte voor eventuele vrijwilligers. Er zijn op deze verdieping 4 slaapkamers, twee douches met toilet, een woonkamer, keuken en het kantoortje. De meiden hebben hier nu alle drie hun eigen kamer en over een maand hopen we het zelfstandigmakingsproject te beginnen. Deze oplossing is vooral gekomen door financiële problemen. Op deze manier vallen ze nog steeds onder Lidia Home, maar hebben we weinig extra kosten aan het project. Het is wel een nadeel dat ze moeilijk hun plek “boven” vinden, omdat het voor hen gemakkelijk is om even naar beneden te gaan om hun problemen op te lossen. Op den duur hopen we wat strengere regels op te stellen, want ze zijn niet naar boven verhuisd om er een luxer leventje op na te houden, maar om te leren op eigen benen te staan. Hierbij denken we aan zelf koken, schoonmaken, wassen en tijd in delen etc. Helaas hebben niet alle drie de meiden het naar hun zin, vooral Gy. maakt het zichzelf erg moeilijk, wat we wel verwacht hadden, want voor haar zijn veranderingen moeilijke obstakels waar ze maar moeilijk overheen komt. We geven haar extra aandacht en proberen naar haar te luisteren. De andere twee meiden hebben hun kamer al heel gezellig ingericht, maar veel eigendommen hadden ze niet, omdat het beneden niet veilig was iets vrij neer te zetten, doordat enkele kinderen van ons ‘lange vingers’ hebben. Wat wel leuk is om te zien dat de andere kinderen graag meehelpen om de kamers van de oudere kinderen in te richten en datgene wat ze hebben aan de meiden geven.

 

Doordat de oudere drie meiden naar boven zijn verhuisd is het beneden maar een lege bedoeling, vooral omdat de kamer van de “kleintjes’ ook leeg is. Ja, we hebben een gezin kunnen vinden voor M.(10jr),  F. en Z. (7jr.)! Ze wonen nu in een dorp zo’n 40 minuten rijden van de stad vandaan. Het is een eenvoudig gezin met zelf al 2 zonen van 15 en 17 jaar. Vorige maand zijn de “kleintjes” verhuisd. Ze hebben het er ontzettend naar hun zin. Het gezin heeft veel dieren, zoals koeien, schapen, konijnen, kippen (wel 65!), honden en katten etc. Dus de kinderen hebben heel wat te doen zo rondom het huis. Alle drie zijn het echte dierenliefhebbers, dus de perfecte plek voor ze! Volgende week zal de school weer beginnen, we zijn benieuwd hoe ze de verandering van school zullen ondergaan, hopelijk net zo positief als al de andere veranderingen. De “kleintjes” zijn voor 3 maanden op ‘proef’ en daarna zal gekeken worden of het hun permanente thuis zal worden. Wij hopen het allen! Bid alstublieft voor deze 3 kinderen!

 

Dit zijn tot nu toe de veranderingen in Lidia Home. Hopelijk mag het zo doorgaan, want het is op dat gebied erg rustig onder de kinderen.

 

Nog voor mijn vakantie zijn we met 9 kinderen uit Lidia Home op kamp geweest. Het was een groot succes, wel erg vermoeiend, maar echt de moeite waard. Gelukkig had ik grote hulp aan mijn ouders, want helaas was ik maar met één collega, de kokkin. De kinderen hebben wat brieven geschreven over hoe ze het gevonden hebben op het kamp, hieruit wat citaten:

 

“ Bingo is mij lievelingsspel, maar ik vond het wel moeilijk om de juiste cijfers te vinden! Soms zei Sandra ze heel snel achter elkaar. Ik denk omdat we toen niet stil waren. Daarna was het heel stil!” ( Kr. 13jr)

“ Ook was er een nieuw spel iets van sujen (sjoelen!). Dit heb ik veel met Aart bacsi (vader van Sandra) gespeeld. Als je hard gooit dan gaan ze er niet in, maar wel als je goed mikt!” (M. 17jr)

“ De laatste dag ging Ria neni mij filmen met een grote slang zonder kop! Hij bewoog nog maar leefde niet meer hoor! Sandor bacsi (degene die de slang gevangen en gedood had) ging heel raar springen en toen wist ik dat hij een slang had. Maar ik mocht niet bij hem komen, zei hij, want anders zou de slang mij bijten!” (J. 16jr.)

“ Ik heb heel veel geld verdiend! En ik vond het echt leuk! Ria neni (moeder van Sandra) had een hele tas met kralen, zo’n hele grote tas waar we altijd boodschappen mee doen! Ik heb wel 17 hele moeilijke sleutelhangers en kettingen gemaakt, die Ria neni gaat verkopen in Nederland! Wat ik wel stom vond is dat sommige kinderen mij pesten, omdat ik veel geld wilde verdienen!” (M. 17jr)

“ Ik heb grote bergen beklommen! Eerst dacht ik dat we alleen maar een klein wandelingetje gingen doen. De eerste dag was Aart bacsi heel boos op mij, maar de andere dagen wilde ik wel meehelpen en toen was hij heel aardig! Hij had verfrissingswater (......) bij zich dat heel lekker rook! We moesten zelfs door de rivier, hier heb ik de andere bangschijters geholpen om over de rivier te komen, maar ik was wel helemaal nat. Ik had gelijk geen schoenen meer om aan te trekken” (Gy. 18jr)

“ Lekker veel gegeten. Sandra deed veel hagelslag op mijn brood als Aniko neni ( kokkin) even niet keek!” (J. 15jr).

“ Ik moest wel heel veel uur in mijn kamer zitten, omdat ik niet leuk was! Maar ik vind Sandra wel heel lief! Ik kreeg daarna lekkere pap.” (J. 16jr)

“'s Avonds deden we leuke spelletjes tot wel heel laat in de nacht. Ook Ria neni en Aart bacsi speelden mee. Ik vond vooral ‘mens-erg-je-niet een leuk spelletje, dan kan je lekker veel mensen van het bord gooien!” (Kr. 13jr.)

“Ik kwam heel laat uit mijn bed! De tafel was nog voor mij gedekt. Maar ik ben toen weggelopen, omdat ik dacht dat ik geen ontbijt meer zou krijgen. Maar ik was niet verkeerd, want ze hadden mij niet geroepen! Daarna kreeg ik meer middageten, maar dat was veel te heet voor mij. Ik hou niet van hete soep!” (J. 15jr)

“We mochten zwemmen in de rivier. Maar die is erg koud! Aart bacsi gaf mij ook van zijn douchegel en dat vond ik heel lekker ruiken.” ( J. 16jr)

 

Zomaar een paar stukjes eruit gehaald. Ik hoop dat u zo een kleine indruk heeft kunnen opdoen van wat we zoal gedaan hebben op het kamp. Wij, als volwassenen, hebben er ook van genoten, al hadden we na het kamp wel even wat tijd nodig om bij te komen!

 

Zo dat was het dan weer. Als laatste wil ik iedereen hartelijk bedanken voor zijn of haar steun, vragen, bemoedigende kaartjes, mails of u/jouw gebed. Het is nog steeds hard nodig! We zitten nu midden in de veranderingen. Daar komt nog bij dat we het financieel heel moeilijk hebben om ons hoofd boven water te houden, wat betreft de dagelijkse kosten. Gelukkig mocht ik met goed nieuws terug komen in Lidia Home, dat de Nederlandse sponsoren hun deel blijven geven. Dit is voor ons een hoopvol puntje in deze chaotische tijd! Ook aan u/jouw wil ik zeggen dat alle beetjes helpen om deze kinderen een toekomst te geven!

Ik dank God elke dag dat we weer een dag verder mogen zijn om aan de kinderens toekomst te bouwen!

 

De hartelijke groeten vanuit Lidia home,

 

Sandra.

 

Het adres van Sandra is:                    Giften blijven welkom op

Corunca 165                                     bankrekening 1352.75.717

Jud. Mures 547367                           t.n.v. Stichting ROKI te Wilnis

Romania                                           Correspondentieadres:

E-mail:                                              Trilgras 25, 3648 JC Wilnis

sandravanrijssel@yahoo.com             telnr. 0297-282022

         E-mail : vanrijssel@hetnet.nl

         of contact@roki.nl

Het adres van het kindertehuis is:

Lidia Children Home

Str. Mihai Eminescu 30

Tirgu Mures

Romania 4300

tel.nr. 00 40 265 21 43 61

fax nr. 00 40 276 21 49 10

E-mail : lidya@rdslink.ro

 

Stichting ROKI heeft een eigen website : www.roki.nl.

Giften via de Stichting ROKI zijn aftrekbaar van de belasting als gift voor een goed doel.

 

 

Bericht van de ouders van Sandra.

 

1e  Zoals Sandra al schreef, alle beetjes helpen. Via Stichting ROKI kunt u een kind financieel sponsoren, waarmee we een bijdrage kunnen doen aan de kosten welke gemaakt worden om Lidia Home draaiende te houden. Per maand hebben ze ongeveer €7000 nodig. Veel geld als je het niet hebt, weinig geld als je bedenkt dat daarmee veertien kinderen 24 uur per dag een thuis hebben. Stichting ROKI garandeert dat elke cent ten goede komt van Lidia Home, eventuele kosten komen uit de algemene pot van de Stichting. Neemt u gerust even contact op met één van de bestuursleden.

 

2e  Wij zijn de kerkenraad dankbaar dat de Rondzendbrief van Sandra geplaatst werd in het kwartaalblad Solitudo van de Hervormde gemeente te Wilnis. In goed overleg is besloten dit te beëindigen. Degene die de Rondzendbrief uitsluitend via Solitudo lazen en op de hoogte willen blijven van het doen en laten van Sandra kunnen dit kenbaar maken aan één van de bestuursleden en daarbij aangeven of zij een papieren versie van de Rondzendbrief willen of deze willen ontvangen per mail.

 

3e  Voor het sorteren van kleding zoeken wij nog enkele hulpen, die maximaal één keer in de maand een dagdeel in een garage kleding sorteren en in dozen verzendklaar maken. Verdere informatie bij bestuurslid Ali Groenendijk.

 

Tot de volgende keer.