RONDZENDBRIEF VAN SANDRA

 

April 2007

 

Het is alweer een aardig tijdje geleden, dat jullie nieuws hebben kunnen lezen over de kinderen en het reilen en zeilen rondom Lidia Home. Het weer is hier heerlijk en de sfeer in Lidia Home is hierdoor ook prima. De kinderen zijn de meeste tijd buiten. De één speelt basketbal, de ander tafeltennis, andere hangen gewoon wat rond. Het probleem is dat de meeste nu niet meer naar boven willen om te studeren, terwijl voorheen ze meestal boven zaten, meestal zonder te studeren! Naar de TV vragen ze nu ook minder, hoewel op dit moment verschillende kinderen ziek zijn en we ze TV laten kijken en de rest ook gemakkelijk blijven hangen voor de TV.

 

Verder zijn we druk bezig met het verdelen van de kinderen over de verschillende kampen deze zomer. Zo hebben we het 5 wekenlange werkkamp in een dorp, niet ver van de stad vandaan. De meeste kinderen willen er heen, want doordat ze ‘s morgens werken krijgen ze een behoorlijk zakcentje mee naar huis aan het eind van de 5 weken. Niet alle kinderen zij geschikt om naar dit kamp te gaan, omdat de meeste van hen niet gewend zijn om te werken. Het programma in dit kamp begint al op 06.30 uur, dus dat betekent in je vakantie nog vroeg op! Hiernaast hebben we ons eigen kamp. Net als vorig jaar willen de oudere kinderen niet meer mee, maar vorig jaar begonnen we hetzelfde en op de dag van het kamp gingen ze toch allemaal mee en hadden het uiteindelijk ontzettend goed naar hun zin. We proberen ze vrij te houden en activiteiten aanbieden waar ze vrij zijn om aan mee te doen. Ook zijn er verschillende kampen van andere Christelijke gemeenten, zoals de baptisten en de katholieken. Vorig jaar zijn er verschillende kinderen mee geweest en dat was een zeer groot succes! Dit jaar is ook Lidia Home uitgenodigd om naar Hongarije te komen op de Dorcascamping. Elk jaar gaat het tehuis Dorcas (een straat verderop met als directeur Szabo Istvan) 10 dagen naar deze camping en 1 of 2 van onze kinderen. Dit jaar mogen alle kinderen onder de 17 jaar mee. Grote blijdschap dus! We hebben als voorwaarde gesteld, dat ze wel voor alle vakken op school een voldoende moeten hebben en ook hun cijfer voor hun gedrag moet boven de 9 zijn. (Als je meedoet en niet teveel commentaar geeft in de lessen heb je al een 9, dus goed haalbaar).Hiernaast hebben we voor J. (16jr) het kamp voor doven, waar hij dus absoluut niet heen wil. Toch hopen we hem zover te krijgen, dat hij wel gaat, want hier ontmoet hij verschillende lotgenoten en leert hij een hoop praktische dingen!

 

Gisterenmiddag na het middageten vertelde F. (6jr.) trots dat hij nu ook een puber is. Ik was eerst zeer verbaasd dat hij het woord ‘puber’ kende, toen hij mij liet zien waarom: Meerdere pukkels op zijn borstkast!! ‘Nu ben ik net zo oud als Cs. (17jr.)’!! Eerst moesten we er wel om lachen, maar daarna kwamen er andere kinderen met hetzelfde probleem. De meeste op hun buik, armen en benen. Gelijk maar de doktor gebeld, niet dat het zo ernstig was, maar voor het geval dat! Die kwam een uurtje later even langs. Wat blijkt...met het mooie weer zijn ook de meeste insecten uitgekomen, zo ook een beestje dat eitjes onder de huid legt!! Geen direct probleem voor de mens, alleen jeukt het. Nu hebben we vandaag alle beddengoed uitgewassen en alles gelucht, wat schijnt te helpen. Laten we hopen dat dit beestje gauw verhuist, want wij zitten niet op hem te wachten.

 

Verder zijn we druk bezig met de voorbereidingen van de bruiloft van M. Ibolya’s (de lerares in Lidia Home). De kinderen zijn dan wel niet uitgenodigd om de hele dag aanwezig te zijn, toch willen we haar toch wat persoonlijks geven. We plakken en knippen heel wat af voor een ‘herinneringen’ boek. Ieder kind heeft een eigen blad waarop hij/zij dingen opschrijft van vroeger. Het is erg moeilijk om het geheim te houden, maar tot nu toe doet Ibolya net alsof ze van niets weet! Tijdens het creatief bezig zijn komen de herinneringen van onze bruiloft boven. Erg leuk om te horen dat ze erg genoten hebben van de avond! Zelfs Gy. (18jr.), die absoluut niet wilde trouwen, lijkt het wel leuk zo’n bruiloft! Laten we hopen dat we ooit nog een voor haar of welk kind dan ook een bruiloft mogen organiseren!

De kinderen moeten nog er wennen dat ik getrouwd ben. Sinds ik terug ben gekomen werk ik bijvoorbeeld maar tot 3 uur. ’s Morgens doe ik boodschappen, help ik in de keuken, werk ik programma’s uit voor de bedplassers/slecht gedrag punten systeem etc. Het verbaast me hoeveel werk er wel niet te doen is, zonder de kinderen. Rond 1uur komen de eerste kinderen thuis en eet ik met ze en ben vanaf die tijd alleen maar met de kinderen bezig. Voor de kinderen is het nog erg vreemd dat ik bijvoorbeeld niet langer blijf dan 3 uur, in het weekend niet even langs kom of dat met feesten Attila (mijn man) mee komt.

M. (9jr) mijn doopdochter, die soms het weekend bij ons is, vind het wel goed zo. Ze speelt veel met Attila, maar luistert ook beter naar hem dan naar mij. Hij is dan ook veel strenger dan ik ben. Daar moest ze wel even aan wennen, maar het gaat prima zo. Wel vind ze het absoluut niet leuk dat ze alleen moet slapen. Voorheen sliep ze altijd bij mij op de kamer, nu we getrouwd zijn heeft ze dan wel een ‘eigen’ kamer, maar ziet er absoluut niet de lol van in! Dus bij ons slapen is nog wel erg wennen voor haar, maar toch komt ze graag bij ons en wij vinden het ook erg gezellig als ze bij ons is!

 

Ik zou u allen willen vragen of u wilt bidden voor de toekomst van deze 17 kinderen. Er komen binnenkort veranderingen in het tehuis, doordat we nu met EU standaarden werken. Deze ondersteunt liever projecten zoals gezinnen, dus achtergelaten kinderen onder brengen in gezinnen. We zijn op dit moment druk bezig met veranderingen aan te brengen in Lidia Home, wat voor sommige kinderen moeilijk zal zijn om te accepteren. Ik hoop in mijn volgende Rondzendbrief uitgebreider te kunnen schrijven over deze veranderingen, maar op dit moment is het te vaag om hierover iets te schrijven. Uw/jouw gebed is hierbij wel hard nodig! Sommige kinderen kunnen moeilijk omgaan met veranderingen om hen heen, laat staan dat deze veranderingen in hun eigen leven zullen zijn! Vergeet ze niet in uw/jouw gebed!

 

Ik wil deze Rondzendbrief sluiten met een leuk gesprekje tussen 2 kinderen:

J.(16jr) en F. (6jr) spelen ‘Politie’. F. wil graag de politie zijn, maar krijgt daar absoluut de kans niet voor, want J. is en blijft de politie. Toch probeert F. hem uit te leggen waarom hij geen politie kan zijn en hij wel.

F.:” jij bent zigeuner...!!!”

J.: “Nou en..!!

F: “Zigeuners kunnen geen politie zijn..!!” Even is het stil!

J.: Jawel, want ik ben een BEKEERDE zigeuner en die kunnen wel politie zijn...!!”

Tja, ik geloof dat J. wel begrepen heeft, dat als je bekeerd bent, je een ander persoon wordt, maar dat hij niet helemaal door heeft, dat de mensen om hem heen, hem nog steeds zien als zigeuner. Helaas!!

 

De hartelijke groeten van ons allemaal,

 

Sandra

 

 

Van de ouders van Sandra:

 

Sommige van de trouwe lezers van de Rondzendbrief vroegen zich af hoe Attila en Sandra zo’n luxe bruiloft konden geven. Dat is makkelijk te verklaren, immers de gasten betalen zelf wat ze gebruiken. Iedere gast betaalt tenminste 1,5 miljoen Lei (ongeveer 35 Euro). Dit kan hoger worden als het paar ook extra heeft gedaan. Dit was dus het geval bij Attila en Sandra, uit dankbaarheid voor het mooie feest kregen zij extra geld, want je kunt van deze mensen veel zeggen, maar feesten kunnen ze. De zorg om het geld bij elkaar te krijgen was daarvoor, nu is het feest, morgen weer zorgen. Van zijn werkkring van Attila waren er gasten die een boven gemiddeld inkomen hebben en dus ook grotere bedragen gaven.

 

Het paar heeft nog wel financiële ondersteuning nodig. Attila heeft een redelijk inkomen (ongeveer €215). Daar kan je zelfs in Roemenië niet van rondkomen als stel. Sandra moet dus ook inkomen hebben. De Stichting ROKI heeft besloten om Sandra te blijven steunen tot zij eventueel een baan met inkomen kan krijgen na de veranderingen in Lidia Home. Op jaarbasis kost dat €2600 (12 x 200 + 1 x vakantiegeld). Daarom een oproep om haar te blijven steunen, ook financieel, misschien wel elke maand een klein bedrag?

 

Op 13 april 2007 hopen we weer naar haar te gaan en de bruiloft van Ernö en Ibolya bij te wonen. Dus al we even uit beeld zijn, weet u waar we zijn.

 

Aart en Ria.

 

 

 

Het adres van Sandra is:                    Giften blijven welkom op

Corunca 165                                     bankrekening 1352.75.717

Jud. Mures 547367                           t.n.v. Stichting ROKI te Wilnis

Romania                                           Correspondentieadres:

E-mail:                                              Trilgras 25, 3648 JC Wilnis

sandravanrijssel@yahoo.com             telnr. 0297-282022

         E-mail : vanrijssel@hetnet.nl

         of contact@roki.nl

Het adres van het kindertehuis is:

Lidia Children Home

Str. Mihai Eminescu 30

Tirgu Mures

Romania 4300

tel.nr. 00 40 265 21 43 61

fax nr. 00 40 276 21 49 10

E-mail : lidya@rdslink.ro

 

Stichting ROKI heeft een eigen website : www.roki.nl.

Giften via de Stichting ROKI zijn aftrekbaar van de belasting als gift voor een goed doel.