RONDZENDBRIEF VAN SANDRA.

Oktober 2004

 

Beste familie, vrienden en kennissen,

 

Na een rommelige zomer is het weer zo ver om een Rondzendbrief te schrijven.

 

Ook dit jaar zijn de kinderen op zomerkamp geweest, samen met Dorcas Home. Helaas kon ik zelf dit jaar niet mee, dus kan ik jullie daar weinig over vertellen. Wel hebben we nu besloten om volgend jaar niet meer samen met Dorcas Home op kamp te gaan, omdat de kinderen geen goede invloed op elkaar hebben. Volgend jaar dus waarschijnlijk alleen met onze eigen kinderen op kamp. Dit jaar hebben ze er zelf wel erg van genoten, vooral van de vrijheid die ze daar in overvloed hebben.

 

Deze zomervakantie is jammer genoeg niet even rustig verlopen. De kinderen zijn en blijven tieners en dan heb je sowieso geen rustig huishouden. Maar de laatste tijd is het toch echt te ver gegaan met Gy. Krisztina (net een week 14 jaar). Ze is een zeer onstuimige puber, die alles overboord lijkt te gooien wat wij haar proberen mee te geven. Het is zelfs zo ver gekomen, dat ze al meerdere malen met de politie en de kinderbescherming te maken heeft gehad. De kinderbescherming heeft, na overleg met de directie van Lidia Home, besloten haar over te plaatsen, omdat haar manier van leven niet samen gaat met die van Lidia Home. Wij moeten denken aan de rest van de kinderen en hen hiervoor beschermen. Maar dat gaat niet één - twee - drie, dat overplaatsen. Krisztina zelf wil graag hier in de stad blijven, zodat ze gewoon door kan gaan met haar oude (verkeerde) leventje. De kinderbescherming heeft dit gelukkig door, waardoor er is besloten, dat ze overgeplaatst wordt naar een andere provincie. Er blijft altijd plaats voor Krisztina bij ons, maar zelf wil ze absoluut weg uit Lidia Home. Ze denkt dat het overal beter en vrijer is dan bij ons. Helaas weten wij, dat het in vele andere instellingen er vaak ruig aan toe gaat en dat ze daar maar weinig privé leven zal hebben.  Maar dit gelooft ze alleen, als ze het zelf heeft meegemaakt.

We hopen en bidden, dat ze ooit nog eens terug komt van haar eigen beslissing en dat ze weer bij ons terug komt. Dat ze toch iets mocht voelen van Gods liefde hier in Lidia Home. Misschien dat ze er ooit zelf achter mag komen wat dat eigenlijk inhoud. We geven haar over, dat is alles wat wij op dit moment kunnen doen.

 

In de vorige Rondzendbrief was ik vergeten te schrijven over Betty (19 jaar). Zij woont sinds april niet meer bij ons. Ze wilde zelfstandig wonen, wat ook wel een beetje te begrijpen is van een meid van die leeftijd.

Bij een ander project in de stad mocht ze komen wonen. Ze heeft met 4 andere meiden een flatje met 2 kamers, keuken en douche. Hier krijgen ze begeleiding van een maatschappelijk werkster, die één keer in de week langs komt. Helaas is het met het zoeken naar werk nog een probleem, omdat ze haar MAVO diploma niet heeft. Ze heeft al verschillend werk gedaan, maar had het daar elke keer niet naar haar zin. Op dit moment zit ze zonder werk, maar ze wordt redelijk geholpen met zoeken, dus hopen we dat ze binnenkort weer kan gaan werken. Betty bezoekt ons meestal één of twee keer per week vooral om een gezellig kletspraatje.

 

De school is inmiddels ook alweer begonnen. Voor sommige kinderen een opluchting, voor anderen absoluut niet. M.Isti (10 jaar) mocht gelukkig naar een andere school gaan. Het ging absoluut niet met hem om de gewone school. Vorig jaar hebben we hem al laten testen, zodat hij zou aangenomen worden op het 'speciaal' onderwijs. Die test heeft hij toen bijzonder goed gedaan, ze vroegen zich bij de test af, wat we met M. Isti op die school wilden doen.

 

Dit jaar hebben we hem weer laten testen en toen kwam eruit dat hij een zeer groot achterstand heeft op de rest van zijn leeftijdgenootjes. Ze vroegen zich toen af, waarom we niet eerder aan de bel hadden getrokken!?!?! Je zou ze toch zo af en toe.

In het alledaagse leven is hij trouwens een zeer pienter en opgewekt ventje. Hij heeft, na blijkt, dyslexie.  M.Isti gaat nu fluitend naar school en doet het zeer goed op school. Echt leuk om te zien.

 

Monika (7 jaar) gaat nu ook voor het eerst naar school. Ze heef t het echt naar haar zin. Al vindt ze, dat ze nog maar te weinig huiswerk krijgt van de juf. 

Het is wel even wennen aan de nieuwe methode van lesgeven. In de eerste klas krijgen ze bijvoorbeeld geen cijfers, maar een afbeelding. Deze week hadden ze bijvoorbeeld een uil, een bloem en een hond. Het beste is een uil, daarna de bloem en als het helemaal niet goed gaat dan krijgt ze een hond.

Van de week heeft ze voor het eerst een bloem gekregen, waar ze ontzettend van is geschrokken. Ze had namelijk constant zitten kletsen met haar buurvrouw. Gelukkig kreeg ze daarna ook verschillende uilen, dus ze doet haar best. Het leuke is, dat als je, als ouder, denkt het systeem door te hebben, ze dan de afbeeldingen veranderen! Erg leuk, blijf je als 'ouders' ook bij de les.

 

Met de rest van de kinderen gaat het z'n gangetje. Magdi (14 jaar) en Rita (12 jaar) zitten nog steeds op korfbal. Ze zijn zeer fanatiek en gaan er elke keer weer met heel veel plezier heen. M.Isti(10 jaar) zit nog steeds op judo, zodat hij wat lichaamsbeweging krijgt. Al die sporten zijn via de school geregeld, dus zitten ze vaak met klasgenootjes op dezelfde sport. Wel zo gezellig.

 

Zo dit was weer even in vogelvlucht het leven in Lidia Home. Ik vraag u / jouw nog steeds door te gaan met bidden voor deze kinderen en degene die met ze werken, want hierdoor kunnen we nog steeds doorgaan met dit werk. Hartelijk dank voor alle ondersteuning, die wij elke keer weer krijgen.

 

De hartelijke groeten van ons allemaal,

Sandra.

 

 

NIEUWS VAN HET THUISFRONT.

*          In de vorige Rondzendbrief hebben we laten weten dat Sandra geld nodig had voor een andere auto. Dankbaar zijn we dat velen hebben gereageerd en ze heeft inmiddels een 9 jaar oude (of jonge) Opel Astra Caravan gekocht. Deze auto kostte daar €4500,--, maar twee experts verzekerden haar dat het echt weinig geld was voor zo’n auto. Helaas komt ze nog ongeveer €1500,-- te kort. Deze brief wordt aan ruim 150 adressen gestuurd, dus wellicht dat iemand nog €10,- over heeft???

*          De C1000 heeft weer een actie voor een gratis boodschappenpakket. De vorige actie leverde voor ons 76 pakketten op, die we hebben mogen uitdelen in de buurt van Sandra.  Daarom ook dit keer een verzoek om alle bonnen aan te nemen en als u zelf er geen gebruik van wilt maken of als u er over hebt, geef die dan aan ons. Wij kunnen dan, als we eind december naar Roemenie gaan, deze weer uitdelen.

Aart en Ria van Rijssel.

 

Het adres van Sandra is:                    Giften blijven welkom op

Corunca 165                                     bankrekening 1352.75.717

Jud. Mures 547367                           t.n.v. Stichting ROKI

Romania                                           te Wilnis

E mail:                                              Correspondentieadres

sandravanrijssel@yahoo.com   Trilgras 25, 3648 JC Wilnis

0297-282022

e mail : vanrijssel@hetnet.nl

Het adres van het kindertehuis is:

Lidia Children Home

Str. Mihai Eminescu 30

Tirgu Mures

Romania 4300

tel.nr. 00 40 265 21 43 61

fax nr. 00 40 276 21 49 10

e-mail : lidya@rdslink.ro