RONDZENDBRIEF VAN SANDRA

september 2001.

 

Lieve familie, vrienden en kennissen,

 

Weer een rondzendbrief schrijven. Er is zoveel te schrijven dat ik niet eens weet hoe te beginnen. Ik zal maar beginnen bij de zomer van de kinderen.

 

Deze zomer hadden de kinderen wel een heel druk programma. Ze begonnen met het kamp, die al gelijk in de eerste week van de vakantie viel. Helaas hadden we veel regen, maar dat maakte voor de kinderen niet veel uit. Ze genieten er volop. Wij, als ouderen, wat minder, want er moest geďmproviseerd worden, omdat de activiteiten  veel al voor mooi weer waren gemaakt. Toch was het weer een gezellige kampweek.

 

Na het kamp zou de verbouwing beginnen in Lidia Home. De kinderen werden ondergebracht bij de meiden die in Lidia Home werken. Wij (Ibolya en ik) hadden hier in huis Attila (11jr.), Melinda (9jr.) en Joska (10jr.) Vooral met Joska hebben we behoorlijk wat moeilijkheden gehad, maar dat hadden we ook wel verwacht. Helaas is nu vastgesteld dat Joska ‘hyper­actief’ is en dat hij een IQ van 60% heeft (een 'normaal' kind ligt rond de 80%-100%). Ook komt daar nog bij dat Joska niet in normale omstandigheden is opgegroeid. Tot nu toe woonde hij in schooltijd in Cluj Napoca, waar een school is voor dove kinderen. Hier is het onprettig voor Joska om te wonen en we brachten hem dan ook elke keer huilend terug naar deze school.

Bij ons in Koronka hadden we elke dag wel wat met hem te stellen. We hadden bijvoorbeeld een opblaas bad hier in de tuin, waar hij echt de hele dag in wilde zijn. Hij geniet echt van water!! Helaas, op een dag, stak hij het bad lek. Waarom? Dat weet hij zelf ook niet. Na een tijdje in de slaapkamer te hebben gezeten, ben ik naar hem toegegaan en gevraagd of hij had nagedacht waarom hij dit gedaan had. Helaas wist hij het zelf niet, maar hij was er zelf erg van onderste boven. Toen ik hem vertelde dat wij erg verdrietig waren over wat hij gedaan had, vroeg hij mij of hij mocht bidden. Dit verbaasde mij echt, want Joska wil nooit bidden en als hij bid dan kan je daar echt geen touw aan vast knopen! Toen hij bad, stond ik echt verbaasd. Hij vroeg of de Here Jezus hem wilde vergeven en dat hij ook niet wist waarom hij deze dingen doet, maar of de Here Jezus alstublieft nog steeds van hem wilde houden en ook Ibolya en Sandra, want hij wilde graag in Koronka blijven. Ook vroeg hij of de Here Jezus hem wilde helpen niet meer de 'boze man' ( Satan) binnen in hem te laten, want hij weet niet hoe hij de 'boze man' moet vragen uit hem te gaan. Ik bad hard met hem mee!!

 

Vanuit de meiden thuis gingen de kinderen naar Holland. Het was een hele reis voor hen, maar ze hebben er van genoten. Helaas vond bijna elk kind dat het jammer was dat ze niet bij de families mochten blijven om daar te spelen. Ze hadden zo'n druk programma dat daar helaas geen tijd voor was. Ook voor de 3 meiden die mee moesten voor begeleiding was het erg vermoei­end, vooral omdat ze mee móésten en het telde dan ook nog eens voor vakantie. Moet je nagaan, bijna 2 weken met al onze kinderen plus andere kinderen van Dorkas home en een dorp!! In totaal 30 kinde­ren!?! Er waren nog wel meer volwassenen, maar toch….. dit is niet echt vakantie!!

 

In de tussen tijd moesten wij, de meiden die thuis bleven, schoonmaken in het opgeknapte Lidia Home. Een heel werk, maar het is gelukt. Het nieuwe gedeelte is nog niet klaar, maar we hopen dit stuk in het einde van oktober te openen. In dit nieuwe stuk komen de jongens en beneden komt de nieuwe eet­zaal. Ook hopen we voor alle kinderen een nieuw bed te orga­niseren, helaas is dit nog niet rond, vooral financieel niet. De kleine kinderen slapen namelijk nog steeds in ledikanten. De jongste is toch al 8 jaar.

 

Nu de school weer is gestart is er weer veel veranderd. Alle kinderen zijn nu naar school. Zelfs Sz. Krisztina en Sz. Istvan (beide 8 jr.). Zij zijn naar een speciale school gegaan met een kleinere klas. In deze klas bereiden ze de kinderen voor om naar de gewone school te gaan. Waarschijnlijk zal Sz. Istvan wel volgend jaar naar de gewone school gaan, maar Sz. Kriszt­ina  zal het waarschijnlijk niet redden. Ook zij is getest en tot   verbazing van iedereen heeft zij ook een erg laag IQ.

Ook M. Istvan is naar school. Toen ik hem zei, dat ik hem zo groot vond, dat hij al naar school gaat, reageerde hij: 'Ja, zelfs mij pyjama broek komt maar tot halverwege mijn heupen!' We moesten er erg om lachen, want normaal is een pyjama te klein bij de pijpen maar bij Isti niet, bij hem boven aan zijn broek.

Joska blijft waarschijnlijk hier in Lidia Home, omdat we hem proberen op een speciale school hier in de stad te krijgen. In Holland heeft hij twee nieuwe gehoorapparaten gehad waarmee hij 99% kan horen. Dit betekent dat hij naar een normale school zou kunnen, maar door zijn gedragsproblemen zou dit niet kunnen. A.s. woensdag (19-09) moet hij voor de commissie komen van de speciale school hier in de stad. We hopen en bidden voor hem dat hij wordt aangenomen, want dan kan hij hier in Lidia Home blijven en hoeft hij niet meer terug naar Cluj, de dove school.

 

Doordat alle kinderen naar school gaan is het voor de twee leraressen erg druk. Daarom hebben we besloten dat ik met de eerste en tweede klassers het huiswerk maak van schrijven en rekenen. Hierbij krijg ik eerst hulp natuurlijk van de lera­ressen, omdat ik zelf ook nog veel moet leren.

We hebben het zo ook besloten omdat er eigenlijk geen twee meiden meer mogen werken overdag. Dit omdat ze zo bezuini­gen. Helaas, diegenen die dit besloten, weten weinig van het werk zelf af, want kunt u nagaan om alleen met 17 kinderen te zijn, het huishouden te runnen zoals de was, avondeten klaar­maken, douche etc. Moet u nagaan, als er wat gebeurt, wie blijft er dan bij de rest van de kinderen? Omdat ik hier de vrijwilligster ben en ik niet word uitbetaald, ben ik dus nu de tweede persoon die overdag werkt, dus het werk kan worden verdeeld. Ik heb tussen het middageten en het avondeten tijd om met de kinderen hun huiswerk te maken. Hiermee vangen we dus twee vliegen in een klap. Een tweede persoon overdag en het helpen van de leraressen.

 

We hebben weer heel wat verteld. Ik hoop dat u hebt kunnen volgen. Ik wil u vragen of u nog steeds deze kinderen wilt steunen, vooral in gebed, want zonder Hem kunnen we dit werk echt niet doen, maar ik zou u/jouw willen vragen of u deze kinderen en het werk ook financieel wilt steunen, helaas ook zendingswerk leeft niet zonder de financiën!

Ik ben erg dankbaar voor alle steun die we al die jaren hebben gehad van iedereen. Hierdoor kan dit werk doorgaan! Dank u/je wel.

 

De hartelijke groeten van de kinderen en de staf,

Sandra.

 

N.B. Sandra belde met ons, haar ouders, met de vraag of er geld was op haar rekening voor hoeslakens (lakens die voorgevormd zijn en met elastiek om het matras blijft zitten). In verband met de interne verhuizingen, waardoor alle kinderen op een andere plaats komen en de nieuwe bedden die ze zouden proberen aan te schaffen, wilde men ook het beddengoed vernieuwen. Het geld voor de dekbedhoezen was al op de rekening van Sandra gestort. We hebben haar gezegd dat het geld er was, alleen is dit wel een grote aanslag op haar eigen geld. Daarom vragen wij aan u: heeft u nog ergens een eenpersoons hoeslaken liggen, die u niet meer gebruikt en er uitziet als nieuw? In november gaan we weer en dan willen we een voorraadje hoeslakens meenemen.

Trouwens, het e-mail adres van Sandra is veranderd. Zie hieronder.

 

Het adres van Sandra is:                     Giften blijven welkom op

Corunca 165,                                               bankrekening 1352.75.717

jud. Muręs                                          t.n.v. Sandra i.z. Roemenië

Romania                                     p/a. Beemdgras 17

e-mail: lydia@fx.ro                             3648 HN Wilnis

                                                         (tevens correspondentieadres)

Het adres van het kindertehuis is:                 tel. 0297-282022 (idem fax)

Lidia Childrens Home                                    e-mail: vanrijssel@hetnet.nl

Tirgu Muręs

Str. Mihai Eminescu 30

Romania 4300

tel. nr. 00 40 65 21 43 61

fax nr. 00 40 76 21 49 10

e-mail: lydia@fx.ro